Hogyan élünk 2030-ban, avagy a coliving jövője

coliving

Önt is érdekli, hogy mit hoz a jövő a coliving szempontjából? Amennyiben kíváncsi, hogy a közeli jövőben mire számíthatnak a közösségi lakhatás kedvelői, vegyen részt a SPACE10 játékos kutatási projektben, amelynek célja, hogy betekintést nyerjen az együttélés várható jövőjébe. Az eddigi eredmények már most bárki számára ingyenesen elérhetők.

A jövő már itt kopogtat: a 2030-ra közel 1,2 milliárd lakossal több lesz a bolygón, akik már napjainkban is 70 százalékuk a nagyvárosok lakói. Viszont a jövőben mindannyian több háztartási cikket és szolgáltatást osztunk meg, mint valaha, az együttélés egyre inkább elterjed.

Ami még napjainkban újdonság, és csak bizonyos szakmák, csoportok körében trendi, az 2030-ra általános lesz. A ONE SHARED HOUSE 2030 felmérte, hogy a követői hogyan kívánnak együtt élni és megosztani, vagyis milyen legyen az együttélésnek a következő generációja.

A coliving nemcsak a jövőben, de a múltban és a jelenben is a gyors urbanizációra, a magas megélhetési költségekre, és az elmagányosodás ellen nyújt kedvező alternatívát. A projektek sikerességét a végfelhasználók preferenciái alapján kell kialakítani, hiszen a közösség sikere és kudarca a jó háztartásban rejlik így például a privát területek négyzetméterre eső területének növelésében, valamint a fürdőszobáktól elkülönített WC helyiségek kialakításában.

Az intimitás fontossága és mennyisége nemcsak kultúránként, de egyénenként is változó, így bármennyire is jó a közös interakció, a kényelmes privát tereknek felhasználó központúnak kell lennie. Egy San Franciskói kutatás például arra a következtetésre jutott, hogy hiába van a megtervezett és kialakított közös konyha, a lakók igen ritkán veszi igénybe közös használatra. Ezért a tervező csapat a professzionális konyhákat úgy alakította át, hogy a konyhai teendőkhöz meghatározott területeket, és úgynevezett reggeliző állomásokat hoztak létre, amely közös beszélgetésekre inspirálta a lakókat.

A válaszok alapján a kezdeményezők arra hívják fel a figyelmet, hogy szakadék tátong az igények és a piacon kínált együttélési lehetőségek között. Hiszen napjainkban a menedzsment dönt, hogy kik élhetnek közösségben és a bérleti díjakról is. Az emberek viszont a jövőben ellenőrizni akarják azt is, hogy kivel élnek együtt, másrészt a bérleti díj helyett inkább maguk kívánnák birtokolni az ingatlan bizonyos százalékát.

Vannak olyan cégek, mint a luxemburgi Vauban&Fort, amely évek óta eredményesen bonyolítja a különböző országokból érkezők kiválasztását. Weboldalukon keresztül angol nyelven lehet a különböző  – hagyományos albérleti, és coliving lehetőségeket megtalálni.

(Forrás: Space10.com )