Kétszázötven csapat főz birkapörköltöt a hétvégén Karcagon

A hungarikumok listájára is felvett karcagi birkapörköltet az idén minden eddiginél több, kétszázötven bográcsban, lábasban és fazékban készítik el a XVII. Karcagi Birkafőző Fesztivál szombati fő attrakciójaként.

    A Múzeumparkban és a Kossuth téri parkban – ügyelve a biztonsági szempontokra –  szinte minden “talpalatnyi földet” kiadtak főzőhelynek, pedig már a tavalyi 200 nevező elhelyezése sem volt könnyű feladat – tette hozzá.
A szervező tájékoztatása szerint a kétszázötven nevező gasztronómiai remekéhez várhatóan csaknem 400 birkát vágnak le, néhány csapat ugyanis két állatot is “feláldoz” pörköltnek. Főzőedénynek a karcagiak öntöttvas lábast vagy fazekat használnak, a túrkeveiek viszont csak bográcsban tudják elképzelni az étel elkészítését – avatott be a fortélyokba Kolostyák Gyula.
A díszvendég településről, Badacsonytördemicről érkezők fotókiállítást és könyvbemutatót szerveznek pénteken az Ifjúsági Házban, a Kossuth téri parkban családi és gyermekprogramokat tartanak.
A főzőverseny eredményhirdetése és a díjátadó szombaton délután 3 órakor lesz, a szakmai zsűrit Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács vezeti majd.
A kulturális és szórakoztató műsorok péntek délutántól szombaton késő estig kínálnak kikapcsolódást elsősorban a zenés műfajokban, fellép többek között Tóth Gabi, a Holló együttes, koncertet ad Charlie, de lesz folklór- és nótaműsor is.
A Borudvarban a látogatók megkóstolhatják a badacsonyi bort, ízelítőt kaphatnak a badacsonyi folklórhagyományokból, de népművészeti kirakodóvásár és kézműves élelmiszerek vására is színesíti a programot.